anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Genel Hukuk   /  Gizli Bağış 2023
gizli bagis

Gizli Bağış 2023

Gizli Bağış, hukuki anlamda iki kişinin anlaşarak satış yapması sebebiyle muvazaalı işlem olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda hukuka aykırı bir işlem olarak kabul edilmektedir. Burada 3. kişinin iyi niyetini kötüye kullanmak ve suistimal edilmesi söz konusu olmaktadır.

 Gizli Bağış Nedir?

Gizli Bağış Nedir

 Gizli bağış işlemleri ortaya çıktığı an itibariyle yapılan satış veya sözleşme yok hükmündedir. Diğer mirasçılar bu durumun ortaya çıkmasıyla Sulh hukuk mahkemesine başvurarak dava açması önemlilik arz etmektedir.

 Muris olarak ifade edilen kişi kendi malvarlığını diğer mirasçılarından gizleyerek anlaşma yapması suretiyle vekaletname vererek satması dolayısıyla mirasçısına başka bir mal alması işlemi olarak tanımlanmaktadır.

 Gizli Bağış Yoluyla Yapılan Tapu Devirleri İptal Edilebilir mi?

 Gizli bağış tanımı çerçevesinde murisin malını satarak herhangi bir bedel almaksızın bu işlemin gerçekleşmesi durumunda diğer miras hak sahipleri mahkemeye başvuruda bulunarak tapu iptal davası açma hakkına sahiptir.

 Bağış İşlemlerinde Muvazaa Gerçekleşir mi?

 Miras bırakan yani hukuk dilinde murisin malını satarak kendi tapulu gayrimenkul malını bağışlama amacıyla remi tapu kurumları eşliğinde işlemlerin yapılması halinde geçerlidir. ve muvazaa yani gizlilik söz konusu olmamaktadır.

 Ancak mirasçısına başka bir mal alması ve sadece görünüşte bağış yapılması durumu muvazaa olarak ifade edilmektedir. Yani bağış işlemlerinde doğru süreçlerin işlenmemesi halinde gizli bağış statüsüne girecektir.

 Miras Bırakan Murisin Bağış İşlemleri Mirasçılar Tarafından İptali İstenebilir mi?

gizli bağış

 Miras bırakan murisin gayrimenkul ve mallarının vekaletname vererek satması durumunda mirasçılar tarafından iptal davası açılabilir. Burada mahkeme bağış işlemlerinin şekil ve kanunlara uygun yapılıp yapılmadığı araştırılması istenecek herhangi kanuna aykırı bir durum olması durumunda gizli bağış statüsüne geçmesi sebebiyle iptali yönünde gerekçeli kararını açıklayabilecektir.

 Gizli Bağış İptal Davası İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Gizli Bağış

 Gizli bağış yapan murisin bağış işlemleri esnasında 3. kişilerin iyi niyet kuralının ihlali olması halinde mirasçılar Gizli bağışın iptal edilmesi için bağışın yapıldığı yerin Sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılarak gizli bağış iptal davası açılabilmektedir.

 Yasal mirasçıların, gerçekleşen bağışın şekle ve kanuna ayrılı olduğunun ispatlaması gerekmektedir. Muvazaa yani gizli bağış konusunun mutlaka yazılı kanıtlara dayandırılması ve mahkemeye yazılı delil sunması gerekmektedir. Sözlü deliller kanıt kabul edilmemektedir.

 Gizli Bağış İptal Davası Zaman Aşım Süresi Var mıdır?

 Muris muvazaası olarak bilinen gizli bağış işleminde kişilerin iyi niyet kuralına aykırılık ve diğer hak sahibi mirasçıların temel hak ve özgürlükleri içerisinde yer alan mülkiyet hakkına istinaden herhangi bir hak düşürücü ve zaman aşımı süresi yoktur. Murisin ölümünden itibaren zaman süresi olmaksızın Gizli bağış tespit ve iptal davası açılabilmektedir.

 Bağış İşlemi Murisin Ölümünden Sonra Bozulur mu?

 Mülk sahibi kendi mal varlığını taraflar arasında belirtilen kanundaki maddeler çerçevesinde hem içerik hem de şekil şartına uygun yapılmış ise iptal yapılamaz. Ancak muris herhangi bir muvazaalı bir satış yapıldıysa ve bu durum yazılı kanıtlar ile ispatı yapılıyorsa bu durumda tapu iptal ve tescil iptal işlemi yapılabilmektedir.

 Buradaki ana amaç aslında bağış işlemi değildir. Gizli bağış sebebiyle 3. kişiler olan hak sahibi mirasçıların iyi niyetinin kötüye kullanması ve görünüşte yasal gibi olmasına rağmen arka planda kötü niyetli bir durum yaşanmasıdır.

 Gizli Bağış Davası örneklerine sıklıkla yaşanan olayların başında ilk eş ve çocukların mirastan mahrum bırakmak amacıyla muris güvendiği bir kişinin üzerine gayrimenkullerini bedelsiz olarak üzerine geçirmesi yani görünürde bağış, arka planda gizli bağış yapmasıdır.

 Burada murisin resmi hak sahipleri mirasçıları bağış olarak alan kişinin gayrimenkul ve muris ile aralarındaki illiyet bağının araştırılması ve sebepler konusunda dava açması halinde gereken tüm delillerin toplanması ile tapu iptal ve tescili yapılabilecektir.

 Halk dilinde mirastan mal kaçırma hukuk dilinde ise gizli bağış olarak bilinen bu işlemler daha çok evlat ayırımı veya baba veya annenin kendi evladıyla aralarındaki husumet sebebiyle tüm mal varlığını diğer kardeşine bağış yoluyla gerçekleştirilmesi de sıklıkla yaşanmaktadır.

 Geçerli bir bağış yapılabilmesi için murisin yaşarken hak ve fiil ehliyetine sahip olması ve bağış konusu olan gayrimenkulün resmi kurum Tapu müdürlükleri, resmi yetkililer önünde bedelsiz olarak kendi hür iradesi doğrultusunda gerçekleştirmesi ve işlemde şekil şartı aranmaktadır.

Post a Comment