anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Genel Hukuk   /  Vasiyetname Nedir? 2023
Vasiyetname nedir

Vasiyetname Nedir? 2023

Vasiyetname, bir kişinin vasiyetini yazdığı belgeye verilen isimdir. Vasiyet ise kişinin ölümünden sonra bir ya da birden fazla kişiye mal bırakması işlemine verilen addır.

Vasiyetname
Vasiyetname

Vasiyetname Nedir, Türleri, İptali Davaları

 Vasiyetname, miras bırakan kişinin son isteklerini yazdığı ve miras paylaşımını yaptığı yazılı belgeye ya da sözlü beyana verilen isimdir. Vasiyetnamenin resmi memurlar eşliğinde yapılabildiği gibi kişinin kendi el yazısı ya da sözlü beyanı ise geçerli olması da mümkündür. Bundan dolayı vasiyet nasıl yazılır ya da vasiyet hazırlama işlemleri nasıl ilerlemelidir merak edilir.

 Kişi vasiyetnamesi ile beraber ölümünden sonra ortaya çıkabilecek olan kavga ve davaların da önüne geçmiş olur. Vasiyetnamelerde irade beyanının karşıdaki tarafa ulaşmasına ve bu kişi tarafından kabul edilmesine gerek yoktur. Buna göre miras bırakan kişi ölümüne kadar istediği takdirde vasiyet üzerinde değişiklik yapabilir.

 Vasiyetname Türleri Nelerdir?

Vasiyetnamenin üç farklı çeşidi vardır. Bunlardan ilki resmi vasiyetname, ikincisi el yazısı ile vasiyetname sonuncusu ile sözlü vasiyetnamedir. Vasiyet bırakacak kişinin durumuna göre en uygun olan vasiyet türü seçilir ve buna göre bir vasiyetname oluşturulur. Geçerliliğinin olması adına uygun olan vasiyetname türünün seçilmesi önemlidir. Aksi halde vasiyetnamenin geçersiz olması ya da iptal edilmesi gerekebilir.

Resmi Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Yapılır?

 Resmi memur tarafından iki tanığın da katılması ile düzenlenen vasiyetnamelere resmi vasiyetname denir. Vasiyetnameyi düzenleyecek olan kişi resmi memur, noter ya da sulh hakimi olabilir. Fakat kamu hizmetinden yasaklı olanlar, fiil ehliyeti olmayanlar ve okur yazar olmayanlar bu memurlara tanık olarak bulunamazlar.

 Eğer bu kişilerden biri vasiyetname için tanık olarak bulunmuşsa vasiyetname sakat kabul edilir ve iptali de istenebilir. Resmi vasiyetname de kendi içinde okunan ve imzalanan, okunmadan ve imzalanmadan olarak ikiye ayrılır.

 El Yazısı İle Vasiyetname Nedir, Nasıl Yapılır?

Vasiyetname
Vasiyetname

El yazısı ile yapılan vasiyetnamelerde vasiyetin tümümün vasi tarafından yazılması gerekmektedir. Tarih ve imza da vasiyete eklenerek vasiyet tamamlanır. Bu sayede vasiyetin farklı kişiler tarafından değiştirilmesi ya da üzerinde oynanmasının da önüne geçilmek istenmiştir.

Bu vasiyetnamenin ancak okuma yazma bilen kişiler tarafından düzenlenmesi mümkündür. Okuma yazma bilen fakat farklı engeli olan kişilerin de bu vasiyetin türünü yapmaları mümkün olmaz.

 Sözlü Vasiyetname Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Sözlü vasiyetnameler sadece olağanüstü durumlarda düzenlenen vasiyetnamelerdir. Sözlü vasiyetname dışında başka vasiyetname düzenleme imkanı yoksa ya da olağanüstü bir hal varsa düzenlenir. Sözlü vasiyet türü şartları oluşursa ya da resmi ya da el yazılı vasiyet olanağı bulunursa sözlü vasiyet geçersiz olur.

 Olağanüstü durumun vasiyetin hazırlandığı sırada olması gerekir. Sözlü vasiyetnamede vasiyet edecek olan iki son istek ve arzularını iki tanığa anlatır ve tanıklar da buna bağlı belgeler oluşturur. Vasi kişi ölümünden sonra gerçekleşmesini istediklerini tanıklara söyler ve isteklerinin belgelendirilmesini ister.

 Vasiyetname İptal Davaları

 Vasiyetnamelerin iptal edilmesi halinde bu sebepler ile dava konusu edilmesi mümkündür:

Vasiyetname aldatma, zorlama, yanılma ya da korkutma sonucunda yapılmışsa,

Vasiyetname vasiyet eden kişinin fiili ehliyeti olmadığı dönemde yapılmışsa,

Vasiyetnamenin içeriği ve bağlanmış olduğu yükümlülükler ile koşullar hukuka aykırıysa vasiyetnamenin iptali istenebilir.

İptal davasının vasiyet alacaklısı ya da mirasçı tarafından açılması mümkündür. Bu davanın vasiyetnamenin tamamına açılabileceği gibi bir kısmına açılması da mümkün olur. İptali mümkün olan vasiyetnameler iptal davası ile karara bağlanmadan kendiliğinden ortadan kalkamazlar.

 İptali mümkün olan vasiyetnameler dava açılana ve yargı belirlenene kadar hükümlerini sürdürürler. Eğer iptal davası kesinleşirse buna göre bir ilerleme kaydedilir.

 Vasiyetnamenin İptal Davası Süreci Nasıldır?

 Medeni kanuna göre vasiyetnamenin iptal davası bakımından üç farklı hak düşürücü süre belirlenmiştir. Bunlar:

İptal davası açma hakkı, vasiyetnamenin açılma tarihine göre iyi niyetli davalılara 10 yıllık bir süre geçmesiyle düşer,

Davacının ölüme bağlı olarak tasarrufu, iptal sebebinin kendi hakkı olduğunu öğrenmesinden sonra 1 yıllık bir hak düşürücülüğü vardır. Bu 1 yıllık hak düşürücü sürenin ilgililer tarafından okunmadan davanın açılmasına izin verilmez.

İptal davası açma hakkı vasiyetin açılma tarihi üzerinden kötü niyetli kişilere karşı 20 yıl sonrasında düşer.

İptal davası yenilik gerektiren bir davadır ve geçmişe de etkili sonuçlar doğurur. İptal davası davayı açmayan kişiler için herhangi bir hüküm doğurmaz yalnızca davanın taraflarını ilgilendirir. Yine vasiyetnamenin iptal davası vasiyetin bir kısmi ya da tamamı için de açılabilir.

Post a Comment