Hasta Hakları Avukatı, sağlık hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukattır. Sağlık hukuku, tıbbi uygulamalar, hastane yönetimi, hasta hakları, tıbbi tıp ve diğer sağlık kurumlarıyla ilgili yasal konuları içeren bir hukuk dalıdır. Hasta Hakları Avukatları, hastaların haklarını koruyarak, sağlık sistemi ve tıbbi uygulamalarla ilgili hukuki sorunlara odaklanırlar.
Ülkemizde yer alan sağlık meslek mensupları ve sağlık kurumlarının hastaların bakım ve tedavisine ilişkin yasal yükümlülükleri tıbbi uygulama hatası mevzuatına göre düzenlenmiştir. Tıbbi uygulama hatası, bir doktor, hastane ya da diğer sağlık tesisi; kabul edilebilir bir bakım seviyesinin altına düştüğünde ve bu başarısızlık hastaya zarar verdiğinde ortaya çıkmaktadır. Bu konuda doktor hatası gibi nedenler ile yaralandıysanız, bir hasta hakları avukatı ile görüşülmelidir.
Hasta hakları avukatı, tıbbi uygulama hatası sonrasında zarar gören kişileri savunmayı görev edinmiştir. Hukuk mahkemelerinde bir tıbbi uygulama hatası davasını kazanmak için, şikayetçinin davalının standart altı bakım sağlayarak bakım görevini ihlal ettiğini ve davalının özen yükümlülüğünü ihlalinin davacının zarar görmesine veya yaralanmasına neden olduğunu göstermesi gerekir.
Hasta Hakları Avukatı
Genel olarak, tıbbi uygulama hatası mağduru olduğunuzu düşünüyorsanız, bu tür iddiaların zamanaşımı olayın meydana geldiği tarihten itibaren sadece 5 yıl olduğu için derhal harekete geçmelisiniz. Siz veya bir yakınınız doktor hatası nedeniyle yaralandıysa, tıbbi uygulama hatası hukuku alanında uzmanlaşmış ve yaralanmalarınız için mali tazmin talebinde bulunmak üzere hukuk sisteminden nasıl geçeceğiniz konusunda size tavsiyede bulunabilecek hasta hakları avukatlarına danışmalısınız.
Doktor hatasına maruz kalan kişilerin avukatlarının çoğu beklenmedik durumlar üzerinde çalışır. Bu konuda bazen, kendisine bir yargılama yoluyla toplanan herhangi bir meblağın bir yüzdesinin ödenmesi durumları da ortaya çıkar. Maliyetlerle ilgili olarak, bilirkişi tanıklığı, belge hazırlama ve mahkeme dosyalama ücretleri dahil olmak üzere, daha sonra anlaşmanız tarafından geri ödenecek olan avukatlık ücretlerini firmanın önceden karşılayıp karşılamayacağı da konuşulur.
Hasta Haklarında Gerekli Durumların Oluşması
Tıbbi uygulama hatası davaları için hukuk bürolarında yer alan hasta avukatları ile görüşme sağlayabilirsiniz. Bu konuda tıbbi uygulama hatası davalarında uzmanlaşmış olan avukatlar çok geniş bilgiye ve deneyimi sahiptir. Tıbbi uygulama hatası konusunda bir avukat tutmanız gerekiyorsa özellikle daha önce sizinkine benzer davalara bakmış birini tercih etmeniz gerekmektedir. Bu konuda doktor hatası ya da hastanenin yetersiz bakım yapmış olması gerekmektedir. Bu duruma örnek verecek olursa;
-Yanlış dozda anestezi uygulamak
-Anesteziyi çok geç uygulamak
-Bir hastayı anestezi altına almamak
-İlaçların ve sıvıların uygulanmasını uygun şekilde yönetememek.
Gibi pek çok yetersiz görevler bütününün oluşması gerekmektedir. Tüm bunların neticesinde de
malpraktis ortaya çıkmaktadır.
Tıbbi Uyulama Hatası Davaları
Genelde bir hasta hakları avukatı tıbbi suiistimale maruz kalan kişilerin davalarına bakmaktadır. Bu davalar tazminat davası şeklinde açılmaktadır. Bu konuda avukat, bir dava açılıp açılmayacağı ya da doktor hatası olup, olmadığına dair önerilerde bulunmaktadır. Talebinizi desteklemek için, sağlık bakımı uygulayıcınızın ya da kurumunuzun kabul edilebilir bir bakım seviyesinin altına düştüğünü ve bu standart altı bakımın size zarar verdiğini gösteren belgeler toplamanız gerektiğini belirtmektedir. Bu konuda hastane kayıtları, uzman görüşleri ya da tanıkların ifadeleri baz alınmaktadır. Bu durumda gerekli kanıtla oluştuğu zaman mahkemeye şikayette bulunulabilir ya da tazminat davası açılabilir.
Malpraktis Nedir?
Genel olarak, bir doktor, hemşire ya da diğer sağlık çalışanı gibi bir tıp uygulayıcısı, bir hastanın hakkı olan kabul edilebilir düzeyde bakım veremediğinde ve bu başarısızlık hastanın zarar görmesine, yaralanmasına veya ölümüne neden olduğunda, bu konuda tazminat davası açabilir. Hukukta malpraktis olarak; yanlış teşhis, teşhis koymama, cerrahi hatalar, farmasötik hatalar, yanlış tedavi ve diğer dikkatsizlik veya suistimal türlerinin tümü malpraktis genelini oluşturur.
Tıbbi uygulama hatası nedeniyle zarar gören hastalar, yaşadıkları zorluklar için maddi tazminat almaya hak kazanabilirler. Bu konuda doktor hatası yüzünden mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, durumunuzu mümkün olan en kısa sürede uzman bir tıbbi uygulama hatası avukatı ile görüşmelisiniz.
Malpraktis Davaları Süreçleri
Hukuk mahkemeleri, malpraktis davalarının olağan yeri olmaktadır. Genelde doktor hatası gibi buna benzer bir şikayette bulunulduktan sonra, kanıtların ve argümanların sunulacağı bir mahkeme duruşmasına katılmak gerekmektedir. Sağlık mesleği mensubu ya da kurumun kendi gerçeklerini ve argümanlarını sunması da mümkün olmaktadır. Tıbbi uygulama hatası iddianızın uzlaşma ya da yargılama yoluyla çözülmesi de tamamen bu davanın özelliklerine bağlı olmaktadır.
Davanız mahkemeye giderse, bir yargıç yaralanmalarınızdan tıp merkezinin sorumlu olup olmadığına ve sorumluysa tazminat olarak ne kadar para almanız gerektiğine karar verecektir. Genel olarak, bir tıbbi uygulama hatası iddiasında bulunma süreci zor ve kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle, sistem aracılığıyla size yardımcı olabilecek ve hak ettiğiniz tazminatı alabileceğiniz deneyimli bir tıbbi uygulama hatası avukatından yardım almanız hayati önem taşır.
Malpraktis Davalarında Hasta Hakları
Yaralı bir hasta ya da vefat eden bir hastanın ailesine, ihmalkar bir tıp uzmanının, hastanenin veya başka bir tarafın neden olduğu zarar için tazminat ödenebilir. Bu zararlar, mağdurun maruz kaldığı zararları tazmin etmeyi amaçlamaktadır ve şunları içerebilir:
-Hastanede kalışları, doktor ziyaretlerini, fizik tedaviyi, reçeteli ilaçları, yardımcı cihazları ve diğer geçmiş ve gelecekteki maliyetleri kapsayabilir.
-Yaralanmanızı gidermek için işten uzaklaşmak zorunda kalırsanız, kaybedilen ücretler için tazminat almaya hak kazanabilirsiniz. Yaralanmadan önce kazandığınız miktarda parayı kazanamıyorsanız, azalan kazanma kapasiteniz için size tazminat ödenebilir.
-Ağrı ve ıstırap hasarları, mağdurun yaralanmalarından kaynaklanan fiziksel acının yanı sıra duygusal sıkıntıyı telafi etmek için tasarlanmıştır.
-Hayatta kalan aile üyelerine, bir aile ilişkisinin yardım, arkadaşlık ve diğer faydalarının kaybı için tazminat verilebilir.
-Hayattan zevk almama, şekil bozukluğu ve cezai zararlar dahil olmak üzere başka çeşitli zararlarla ilgili de tazminat davası açılabilir.
Malpraktis Davaları Hangi Durumlarda Kabul Edilebilir?
Bir sağlık mesleği mensubu, mesleği ve uygulaması için kabul edilen normları karşılamadığında, tıbbi uygulama hatasından sorumlu tutulabilir. Tıbbi uygulama hatası olarak nitelendirilebilecek bazı durumlar veya rahatsızlıklar şunlardır:
-Bir doktor bir hastanın hastalığını tespit edemezse veya yanlış teşhis koyarsa, tıbbi uygulama hatası olarak kabul edilebilir.
-Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, tıbbi bir durumu zamanında teşhis edemeyerek hastanın zarar görmesine veya yaralanmasına neden olursa, bu da tıbbi uygulama hatası olarak kabul edilebilir.
-Tıbbi uygulama hatası, bir doktor veya başka bir sağlık uzmanı ameliyat sırasında hastanın zarar görmesine neden olan bir hata yaptığında meydana gelebilir.
-Bir doktor veya başka bir sağlık uzmanı hastaya yanlış ilaç, uygun olmayan doz verdiğinde veya hastanın tıbbi geçmişini veya alerjilerini dikkate almadığında ortaya çıkar.
-Bir doktor veya başka bir sağlık uzmanı, önceden hastanın bilgilendirilmiş iznini almadan bir hasta üzerinde bir ameliyat veya tedavi gerçekleştirirse, tıbbi uygulama hatası meydana gelebilir.
-Hastanın durumu izlenmezse ve sağlık mesleği mensubu hastanın yaralanmasından veya zarar görmesinden sorumluysa tıbbi uygulama hatası gerçekleşmiş olabilir.
-Sağlık mesleği mensubu doğum sırasında anne veya çocuğa zarar verecek bir hata yapmışsa tıbbi uygulama hatası meydana gelmiş olabilir.
Kısacası; tıbbi suistimal, çeşitli bağlamlardan kaynaklanabilir ve her bir vaka, görevi kötüye kullanmanın meydana gelip gelmediğini belirlemek için bağımsız olarak incelenmelidir.
Malpraktis Davasında Hastanın İspatlaması Gereken Durumlar
Tıbbi uygulama hatasının ispat edilebilmesi için hastanın, sağlık hizmeti sunucusunun ihmalkar davrandığını ve bu ihmalin kendisine doğrudan zarar verdiğini göstermesi gerekir. Genel olarak, bunu kanıtlayan birkaç unsur vardır. Bunlar:
-Tıp mesleği mensubu hastaya karşı bir bakım yükümlülüğüne sahip olmalıdır, yani hastayı kabul edilen bakım standartları dahilinde tedavi etmekten sorumlu olmalıdır.
-Hekimin hastaya karşı görevlerini ihlal etmiş olması gerekir
-Hasta, görev ihlalinin yaralanmasından doğrudan sorumlu olduğunu kanıtlamalıdır.
-Yaralanma ekonomik veya ekonomik olmayan zararlara yol açmış olmalıdır. Örneğin, hasta ek tıbbi faturalar ödemiş veya duygusal acılara katlanmış olabilir.
Malpraktis Davasında Avukatların İşlevleri
Genel olarak, bu davalar doğası gereği karmaşıktır ve her iki alanda da bilgili bir avukatın dikkat ve becerisini gerektirir. Bu konuda avukat çeşitli tıbbi durumlar hakkında kesin bir anlayışa sahiptir. Karmaşık tıbbi kayıtları bilir ve hangi uzmanlara danışılacağını bilir. Hangi soruların sorulacağını ve sanığın avukatlarının uygulayabileceği taktikleri tahmin edebilir. Ücretsiz vaka değerlendirmesinde tazminat talebiniz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur.
İddianızı destekleyen kanıtları toplayıp, değerlendirir. Kısa ve uzun vadeli kayıplarınızın tüm kapsamını belirler. Kayıplarınızdan kimin sorumlu olduğunu belirler. Yasal haklarınızı net bir şekilde açıklar ve süreç boyunca sizi bilgilendirir. Karmaşık bir yasal süreci kolay bir şekilde yöneten avukatlar malpraktis davalarının başarılı bir biçimde sonuçlanmasını sağlamaktadır.
En yaygın olarak, tıbbi uygulama hatası vakaları doğum yaralanması, yanlış teşhis, ilaç hataları veya cerrahi hatalar etrafında döner. Koşullarınız için en iyi tıbbi uygulama hatası avukatını bulmak isteyeceksiniz. Bu konuda hukuki işlerinde uzun yıllara dayanan deneyime sahip bir hasta avukatı seçmek çok önemlidir.