İşçi Avukatı veya İş Hukuku Avukatı, çalışma ve iş ilişkileriyle ilgili hukuki konuları ele alan bir avukattır. İş hukuku, çalışanların ve işverenlerin haklarını ve yükümlülüklerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. İşçi avukatları, çalışanların işverenlerine karşı haklarını korumak, işçi hakları ihlalleri durumunda müvekkillerini temsil etmek ve çalışma ilişkilerine ilişkin hukuki süreçlerde rehberlik sağlamakla görevlidir.
İşçiler ve işveren arasında bazı durumlarda uyuşmazlıklar veya anlaşmazlıklar olabilmektedir. Tarafların kendi aralarında çıkan anlaşmazlıkları çözemedikleri durumlarda, karşı tarafın kötü muamelesine maruz kaldıkları durumlarda veya işçinin işverenden hakkını alamadığı durumlarda iş mahkemesi davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu durumlarda açılan davalar ise iş mahkemesi davası olarak geçmektedir.
,
İşci Avukatı ve iş Mahkemesi Davası
İş mahkemesi davasının açılabilmesi için bir kişinin öncelikli olarak kanun önünde işçi sayılması gerekmektedir. Kişinin işçi sayılabilmesi için ise iş sözleşmesinin olması gerekir. Bu durumda bir işyerinde çalışan işçi sayısı 30 veya üzerinde olmalıdır. İşçinin ise işyerinde, en az 6 ay boyunca çalışmış olması gerekmektedir. İşçi bu şartların bulunması durumunda işe iade davası açabilmektedir. Aynı zamanda açılabilecek olan iş mahkemesi davaları;
-Kıdem ve ihbar tazminatı,
-Kötü niyet tazminatı,
-Meslek hastalığı ve iş kazası tazminatı,
-Asgari geçim indirimi,
-Fazla mesai ücreti,
-Yıllık izin ücretleri,
-Hafta tatili ücreti,
-Ulusal bayram ve genel tatil ücretleri gibi alacaklardan oluşmaktadır.
İşçi avukatlarının başlıca görevleri şunlardır:
İşçi avukatlarının başlıca görevleri şunlardır
- İş Sözleşmeleri: Çalışanların işe alım ve işe başlama süreçlerinde sözleşmelerin hazırlanması ve değerlendirilmesi.
- İşçi Hakları: Çalışanların çalışma saatleri, ücret, izin, tazminatlar, sosyal haklar gibi işçi haklarının korunması.
- İşten Çıkarma ve İşçi Kıdem Tazminatı: İşten çıkarılma durumlarında işçilere sağlanan kıdem tazminatı haklarının korunması.
- İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları: İş kazaları ve meslek hastalıkları durumlarında işçilerin haklarını ve tazminat taleplerini yönetmek.
- İş Davaları: İşçi ve işveren arasında çıkan anlaşmazlıklarda mahkemelerde dava süreçlerini yönetmek.
- İş Mahkemeleri ve Arabuluculuk: İş hukuku uyuşmazlıklarının çözümü için arabuluculuk ve iş mahkemelerinde temsil sağlamak.
- Sendika ve Toplu İş İlişkileri: Sendikal haklar ve toplu iş sözleşmeleri konusunda danışmanlık sağlamak.
İşçi avukatı, iş hukuku mevzuatını iyi bilmeli, çalışma ilişkileri konusunda güncel yasal düzenlemeleri takip etmeli ve müvekkillerinin haklarını savunmak için etkili stratejiler geliştirmelidir. Ayrıca, işçi ve işveren arasında oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk ve müzakere yeteneklerine sahip olmaları da önemlidir.
,
Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Alınır?
Bir iş yerinde çalışmakta olan işçinin işten ayrılması halinde, işyerinde çalıştığı süre için emeğinin karşılığı olarak alması gereken kanuni hakkı kıdem tazminatı olarak bilinmektedir. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için en az 1 yıl süreyle iş yerinde çalışması gerekmektedir. Aynı zamanda bazı şartların da oluşması gerektiğini söylemek mümkündür.
-İşçinin kadın olması ve evlenmesi,
-İşçinin askerlik görevinin olması,
-İşverenin ahlaklı ve iyi niyetli davranmaması,
-İşçinin emeklilik zamanının gelmesi,
-İşçinin sağlık ve ahlak kurallarına uygun davranmaması nedeniyle iş yerinde işlerin durması,
-İşçinin ölümü gibi şartlar kıdem tazminatı için oluşması gereken şartlardır.
Bir iş yerinde işçinin en az 1 yıl boyunca çalışması ve kıdem tazminatı için gerekli olan şartlardan bir tanesinin bile gerçekleşmesi durumunda kıdem tazminatı alınmasına hak kazanılmaktadır. Yapılan iş sözleşmelerinin belirli süreli olması durumunda ise kıdem tazminatı bulunmamaktadır.
İhbar Tazminatı Nedir?
İşçinin işten çıkarılabilmesi için öngörülen sürelere göre öncesinde haber verilmesi gerekmektedir. İşçiye önceden haber verilmeden veya ihbar süresinin bitmesini beklemeden işçinin işten çıkarılması halinde ise ihbar tazminatı işçi tarafından kazanılan kanuni bir hak olarak ifade edilebilir. Aynı şekilde işçi eğer belirlenen süreler içerisinde haber vermeden işten ayrılırsa bu durumda da işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi gerekmektedir. Bu konularda kıdem tazminatı ve diğer işlemlerin sorunsuz bir şekilde çözüme kavuşturulması için Anıt Hukuk profesyonel olarak hizmet vermektedir.
İşe İade Davası Nedir?
İşçinin, bir iş sözleşmesiyle güvence altında çalışırken, iş sözleşmesinde yer alan geçerli bir nedene dayandırılmadan feshedilmesi halinde fesih bildirim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde işe iade davası açılabilir. İşe iade davasının açılabilmesi için İş Kanunu’nda yer alan 20. maddeye göre fesih sebebinin gösterilememesi, fesih sebebi gösterilse bile kanuni bir geçerliliğe sahip olmaması halinde işçi alacakları kapsamında işe iade davası açılma hakkı bulunmaktadır.
Davanın sonuçlanması durumunda ise işverenin işçiyi işe başlatması gerekmektedir. İşçinin işe başlatılmaması durumunda ise mahkeme tarafından belirlenen tazminatın işçi alacakları kapsamında tazminat olarak ödenmesi gerekmektedir.
İş Mahkemeleri Ne Kadar Sürer?
İş hukuku kapsamında açılmakta olan iş hukuku davalarının süresi, açılan iş davalarının türüne bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak ise iş mahkemelerinde tazminat ve işçi davaları açılmaktadır. İşçi ve işveren arasında açılmakta olan ve işçi alacakları olarak değerlendirilmekte olan iş mahkemelerinin 17 ila 18 aylık bir süreç içerisinde çözümleneceğini söylemek mümkün olmaktadır.
İş Mahkemelerinde Zaman Aşımı Ne Kadardır?
İş mahkemelerinde işçinin ücreti ve işçi alacakları için açılacak olan davalarda zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kıdem ve ihbar tazminatı açılan davalarda ise işten ayrılma tarihi esas alınmakla birlikte 10 yıl içinde işçi alacakları için dava açılması mümkün olmaktadır.
İş Davası Nasıl Açılır?
İş davaları, işveren ve işçi arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda ve uyuşmazlıklarda açılmakta olan davalar olarak bilinmektedir. İş davasının açılmasında görevli olan mahkemeler ise Özel İhtisas Mahkemeleri olarak ifade edilebilir. İş hukuku kapsamında açılan davalar konularına göre farklılık göstermektedir.
-İşçinin ödenmeyen maaşlarına dair talepleri,
-Haksız fesih işlemlerine karşı tazminat talep edilmesi,
-Kıdem tazminatına dair alacak davaları,
İş sözleşmesinden kaynaklanan ve işçi veya işveren tarafından geçersiz fesih yapılması durumunda işe iade davasının açılması iş hukuku davaları kapsamında değerlendirilebilmektedir.
İş uyuşmazlıklarının söz konusu olduğu durumlarda arabuluculuk sisteminin değerlendirilmesi de mümkün olmaktadır. Arabulucuyla işin çözüme kavuşturulamaması durumunda ise İş Mahkemesi’ne başvurarak dava açılması söz konusu olabilmektedir.
İş Kazası Nedir? Hangi Durumlar İş Kazası Olarak Değerlendirilir?
Beklenmeyen bir şekilde gerçekleşen, işçiyi bedenen veya ruhen bir sakatlık veya zarara uğratan durumlar iş kazası olarak değerlendirilmektedir. Gerçekleşen bir kazanın iş kazası kapsamında değerlendirilebilmesi için gerçekleşmesi gereken nedenlerden en az bir tanesinin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Sigortalı çalışan işçinin iş yerinde bulunduğu sırada meydana gelen olaylar iş kazası olarak değerlendirilmektedir. İş yeriyle aynı yönetim altında bulunan yerler (avlu, büro, çocuk emzirme, dinlenme, yemek, uyku, meslek eğitim yerleri, bakım) ve benzeri eklentiler de iş yeri kapsamında sayılmaktadır.
İşveren tarafından yürütülen bir iş esnasında işçinin, iş yerinde veya iş yerinin dışında maruz kaldıkları kazalar da iş kazası olarak değerlendirilmektedir.
İşçinin, işveren tarafından verilen bir görevi yerine getirdiği için asıl işini yapmadan geçirdiği zamanlarda meydana gelen kazalar iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir.
Sigortalı işçinin anne olması ve bebeğini emzirmek için ayrılan zamanlarda gerçekleşen kazalar da iş kazası olarak değerlendirilmektedir.
İşveren tarafından sağlanan taşıtla toplu bir şekilde işçinin iş yerine götürülmesi ve getirilmesi sırasında oluşan kazalar da iş kazası olarak ifade edilebilmektedir.
İş Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?
İş davaları işçi ve işveren arasında meydana gelen anlaşmazlık ve uyuşmazlık davalarında Özel İhtisas Mahkemeleri görev almaktadır. Eskiden işçi ve işveren arasında görülecek olan davalar Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmekteydi. Günümüzde ise iş davaları İş Mahkemeleri’nde görülmektedir.
Davalının gerçek veya tüzel kişi olması durumunda, iş davasının açıldığı tarihte olan yerleşim yeri ya da işlemlerin yapıldığı yer mahkemesi olarak ifade edilebilir. İş davalarında, davalının birden fazla olması halinde ise davalılardan herhangi birinin yerleşim yerinde bulunan mahkemenin yetkili olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
İş Hukuku Davalarında Avukat Gerekli midir?
İş Mahkemelerinde de diğer hukuk davalarında olduğu gibi avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişinin hukuka uygun bir dilekçe yazabilmesi ve açılan davalarda mağdur olunmaması açısından iş hukuku davalarının alanında profesyonel ve deneyimli bir avukat ile çalışılması prosedürlerin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. İş mahkemeleri için ihtiyacınız olan tüm hukuki danışmanlık hizmetleriyle ilgili olarak Anıt Hukuk Bürosundan danışmanlık alabilirsiniz.
İş Hukuku Davaları Nasıl Açılır?
İş hukuku davalarında basit yargılama usulünün geçerli olduğu ifade edilebilir. Basit yargılama usulünde ise davanın açılma süreci dilekçe ile gerçekleşmektedir. Davalı kişinin ise dava dilekçesinin tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde cevap vermesi gerekmektedir. Dilekçeyle birlikte ise tarafların konu kapsamında bulunan tüm delilleri eklemesi gerekmektedir. İş hukuku davalarıyla ilgili olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerinin alınmasında Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
İş Hukuku Davalarında Görevsizlik Kararı
İş hukuku davalarının yetkili olmayan bir mahkemeye açılması halinde görevsizlik kararı çıkmaktadır. Böyle bir durumun oluşması halinde ise iş mahkemesi tarafından dava yetkili mahkemeye gönderilmelidir. Bunun dışında ise farklı bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Görevli mahkemeye dosyanın iletilmesi ise re’sen yani kendiliğinden gerçekleşmemektedir. Görevsizlik kararının ardından 15 gün içerisinde taraflardan birinin talepte bulunması gerekmektedir. Belirlenen süre içerisinde talepte bulunulmaması halinde ise mahkeme tarafından iş hukuku davası açılmamış olarak kabul edilmektedir.
İş Mahkemesinin Kararlarının İstinaf Edilmeleri
Davayla ilgili olarak temyiz veya istinaf için iş mahkemesi kararının bir üst düzeyde bulunan görevli mahkemeye iletilmesi gerekmektedir. İş mahkemesi tarafından verilen kararların ise tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. İstinaf başvurusunun yapılması için ise karar verilen davada değerin belirli bir miktarı aşması gerekmektedir. Bu sınırı aşmayan kararların ise istinaf başvuru yolu kapalıdır yani kararlar kesin olarak değerlendirilmektedir.
Ara kararlar için ise hukuki açıdan istinaf başvurusu yapılması uygun olmamaktadır. İhtiyati tedbir veya ihtiyatı haciz ise bu durumun istisnası olarak değerlendirilmektedir. Bu kararların alınması durumunda ise istinaf başvurusu yapılabilmektedir ve son kararı beklemeye gerek yoktur.