anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Miras Avukatı

Miras avukatı, miras hukuku alanında hizmet vermektedir. Bir kişinin ölmesinin ardından mal paylaşımında yaşanacak olan hukuki anlaşmazlıkların çözümünde, mirasçıların hak ettikleri miras hakkını almalarının sağlanmasında görev alırlar. Miras avukatı, çekişmesiz yargı işleri hakkında vekillik yapma ve miras davaları gibi konularda görev almaktadır.

miras_avukati
Miras Avukatı

 Miras Avukatı Nedir?

 Miras hukuku alanında deneyim kazanmış olan ve bu alanda her türlü davaya bakan avukatlar miras avukatı olarak bilinmektedir. Miras hukuku alanında çıkabilecek olan her türlü probleme karşı avukatlar, müvekkillerinin haklarını korumakla ve yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesinde görev almaktadır.

 Hukuki açıdan değerlendirildiğinde miras avukatı diye bir kavram bulunmamaktadır. Ancak miras alanında uzmanlık kazanan avukatlar, miras avukatı olarak ifade edilmektedir. Hukuki açıdan miras, ölen bir kişinin geride kalan varislerine bıraktığı mülkleri ve nakitleri kapsamaktadır.

 Ancak varislere kalan miraslar bununla kısıtlı değildir. Aynı zamanda ölen kişinin borçları da mirasçılarına kalmaktadır. Kalabalık varislerin bulunduğu miras durumlarında ise çok fazla uyuşmazlık yaşandığının söylenmesi mümkün olmaktadır.

Miras_avukati
Miras Avukati

 Miras Davaları

 Miras avukatı için özellikle kalabalık varislerin bulunduğu durumlarda miras davaları karışık bir hal almaktadır. Bir kişinin ölümünün ardından geride kalan varislere bıraktığı mülkler ve nakit, miras kapsamında değerlendirilmektedir. Miras uyuşmazlıklarının yaşanması halinde iyi bir avukatla çalışılması yaşanan uyuşmazlıkların kısa süre içerisinde çözülmesini kolaylaştırmaktadır.

 Miras hukuku alanında nitelik kazanan ve bu alana odaklanan avukatlar, miras avukatları olarak bilinmektedir. Özellikle çekişmeli miras davalarında başarılı bir avukat tarafından danışmanlık alınması sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Alanında başarılı ve uzman avukat kadrosuna sahip olan Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek profesyonel danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 Miras Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?

 Ülkemizde bulunan yasalara göre miras hukuku davalarında bireylerin avukat bulundurma zorunlulukları bulunmamaktadır. Miras alanında gerçekleşen uyuşmazlıklar halinde kişinin avukat tutması zorunlu değildir. Ancak kişilerin miras hukuku alanında yeterli bilgiye sahip olmaması halinde davaların lehinize sonuçlanma ihtimali zorlaşmaktadır.

 Bu durumda miras hukuku davalarının çözümünde miras hukuku avukatıyla çalışmak büyük bir öneme sahiptir. Alanında başarılı bir miras avukatı ile çalışmak için ise Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

 Veraset ilamı konusunda, miras avukatı tarafından hizmet sağlanmaktadır.

 Vasiyet düzenleme alanında da avukat tarafından profesyonel olarak danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.

 Mirasçılık belgesinin iptali ile ilgili davalarla ilgilenir.

 Muris muvazaası davalarına bakmakla ilgilenmektedir.

 Dava süreçlerinin hepsinde dikkatli olunması gereken birçok detay olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.

 Alanında profesyonel ve güvenilir bir hukuk hizmeti alabileceğiniz Anıt Hukuk Bürosu, miras davalarının çözümünde size avantaj sağlayacaktır.

Miras_avukati
Miras Avukati

 Miras Davalarında Avukat Ne Kadar Yüzde Alıyor?

 Miras davalarında, müvekkiller tarafından en fazla merak edilen sorulardan bir tanesi de avukatların dava sonucunda ne kadar yüzde alacağıdır. Miras davalarında bu durum genel olarak avukatlık ücreti vermek yerine kazanılacak olan miras davasından belli bir yüzde ile pay verilebilmektedir. Genel olarak ise oranların karşılıklı olarak belirlendiğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Ortalama olarak ise %10 ila %25 arasında bir oran olduğu ifade edilebilmektedir. Alanında uzman bir avukatın gireceği miras davası ve yeni mezun olan bir avukatın gireceği miras davasının arasında fark olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu nedenle başarı elde edilmesi için alanında deneyimli olan bir avukatla çalışılması büyük bir öneme sahiptir.

miras_hukuku
Miras Avukatı

 Vasiyetname Avukatı Nedir?

 Miras bırakan kişinin talep etmesi durumunda kendisini temsilen bir avukatın vasiyetname hazırlaması mümkün olmaktadır. Kişi vasiyetnameyi kendisi hazırlayabileceği gibi aynı zamanda uzman bir avukattan hukuki destek alarak da hazırlatabilmektedir.

 Belirli şartlarda vasiyetname sözlü veya yazılı olarak hazırlanabilmektedir. Miras bırakan kişinin son isteklerinin yer aldığı ölüme bağlı bir tasarruf olarak hazırlanan belgenin vasiyetname olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Kişilerin hazırlayacakları vasiyetname ile öldükleri takdirde kendilerine ait olan terekenin, vasiyetname doğrultusunda paylaştırılması sağlanmaktadır. Kelime anlamı olarak ise bir kimsenin ölümünden sonra yapılmasını istediği şeyler olarak ifade edilmesi mümkün olmaktadır.

 Miras bırakan kişinin düzenlediği vasiyetname sayesinde ölümünden sonra sonuç doğuracak şekilde işlem yapılacağı ifade edilebilmektedir. Vasiyetname tek taraflı bir hukuki işlem olma özelliğine sahiptir. Vasiyetnamelerin ölümden önce mirasçılara açıklanmasına gerek yoktur.

 Vasiyetname İle Yapılacak İşlemler Nelerdir?

 Vasiyetname ile yapılabilecek işlemler;

 Mirasçı atanması,

 Vakıf kurulabilmesi

 Belirli mal bırakılabilir,

 Mirasın paylaşılmasına ilişkin kurallar konulabilir.

 Mirasçılıktan çıkarılabilir,

 Vasiyeti yerine getirme görevlisi tayin edilebilir,

 Yeden mirasçı art mirasçı atanabilir,

 Evlilik dışında doğan çocuklar tanınabilir,

 Belirli mallar veya mirasçılar için mükellefiyet ve şartlar konulabilmektedir.

 Vasiyetname ile yapılamayacak olan işlemler;

 Mirastan mahrum etme vasiyetname ile mümkün olmamaktadır.

 Vasiyetname ile yasal mirasçıların saklı paylarının ihlal edilmesi söz konusu olmamaktadır.

 Hukuka ve ahlaka aykırı vasiyetname bırakılamaz.

 Vasiyetname Şartları Nelerdir?

 Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için şekil ve içerik yönünden uyması gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Vasiyetnamenin düzenlenmesi için kişinin ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin 15 yaşını doldurmuş olması da gerekmektedir.

 Bu şartların yerine getirilmesiyle birlikte ise saklı paylı mirasçıların saklı payları da ihlal edilmemelidir. Aksi takdirde mirasçılar arasında vasiyetname iptal davası gibi hukuki süreçlerin ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir.

 Vasiyetname İşlemi Nasıl Yapılır?

 Vasiyetname işleminin 4721 sayılı Türk Medeni Kanuna göre 3 ayrı vasiyetname şeklinde öngörüldüğü ifade edilmektedir.

 Resmi şekilde,

 Miras bırakan kişinin el yazısıyla veya

 Sözlü olarak vasiyetname hazırlanması mümkün olmaktadır.

 Vasiyetname hazırlanarak kişinin ölümünün ardından kendisine ait olan terekenin belirtildiği şekilde paylaştırılmasını talep etme hakkına sahip olmaktadır.

Mak Kaçırma

 Mal Kaçırma Nedir?

 Miras davalarında, bir kimsenin mirasçısını hakkından yoksun bırakması amacıyla yapmış olduğu karşılıksız kazandırmaları satış olarak göstermesi veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi göstermesi mal kaçırma olarak ifade edilebilmektedir.

 Genel olarak mal kaçırma amacıyla yapılan işlemlerin saklı paylı mirasçıların ilerde tenkis davası açarak mirastan paylarını almalarının önüne geçilmesi için yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

 Miras bırakan kişilerin gerçekte bağışlamak istediği mallarını satış karşılığında devretmiş gibi göstermesi halinde mirasçıların ileride dava açılmasının önüne geçilmiş olur. Mirastan mal kaçırma davalarında dört unsurun bulunup bulunmadığının araştırılması gerekmektedir.

 Görünüşteki işlem,

 Muvazaa anlaşması,

 Üçüncü kişileri aldatma amacı,

 Gizli sözleşme olarak ifade edilebilir.

 Aynı zamanda boşanma dönemlerinde eşlerin evlilik süreçlerinde edindikleri malların paylaşılması mal kaçırma olarak ifade edilebilmektedir. Boşanma davalarında evli geçirilen süreler içerisinde alınan malların paylaşılması bazı durumlarda eşler tarafından istenmemektedir.

 Bu durumlarda ise kişiler tarafından çeşitli yollarla malların kaçırılması için yöntemler denenmektedir. Yaşanan mal kaçırma durumlarında eşlerin mağdur edilmemesi için ise başarılı bir avukat ile çalışılmasında fayda vardır.

 Anlaşmalı boşanma davalarında ise genel olarak mal kaçırma durumları ile karşılaşılmamaktadır. Genel olarak çekişmeli boşanma davalarında mal kaçırma durumları ile karşılaşılmaktadır. Eşlerden birinin mağdur duruma düşmemesi için ise gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti alarak alanında uzman avukatların kanunlara uygun şekilde mal paylaşımlarının adil olması için verdiği hizmetten yararlanabilirsiniz.

 Evlilik sırasında elde edilen malların tamamı boşanma sırasında eşler arasında paylaştırılacaktır. Boşanma davası henüz açılmadan veya sonuçlanmadan kişinin ortak malları eşine vermemek için mal kaçırma yoluna gidebilecekleri söylenebilir. Bu durumlarda eşlerin mal kaçırma durumuyla karşı karşıya kalarak mağdur olmaması için avukatlardan destek almaları tavsiye edilmektedir.

 Ortaklığın Giderilmesi Nedir?

 Miras ortaklığının giderilmesi ise bir kişinin ölümünün ardından bıraktığı mal varlığının ortaklar arasında paylaşılması olarak ifade edilebilir. Miras ortaklığın giderilmesi davasının tüm ortaklara karşı açılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Miras ortaklığın giderilmesi davasının aşamaları ise;

 Sulh mahkemelerinde veya noterde mirasçılık belgesi veraset ilamı alınmasıyla başlar.

 Miras malları tespit edilir. Tespit işleminin gerçekleşememesi durumunda ise terekenin tespiti davası açılır.

 Mirasçıların bu süreç içerisinde kendi aralarında anlaşmaları halinde ise miras taksim sözleşmesinin paylaşımı gerçekleştirilir.

 Mirasçılardan her biri ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadığı takdirde ortaklığın giderilmesi davası açabilmektedir. Bu durumda her mirasçının terekede yer alan belirli malları aynen veya satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesi için sulh mahkemesine dava yoluyla başvuru yapabilir.

 Mirasçıların terekenin paylaşımı konusunda anlaşma sağlayamamaları durumunda veya mirası paylaşmak istememeleri halinde mirasçılardan birisi tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılabilmektedir. Ortaklıkta birden fazla mirasçının bulunması durumunda ise mirasçılar arasında tüm hakları ve borçları kapsayan bir ortaklık bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

 Mirasçıların malların bölünmesini veya satış yoluyla paylaştırılmasını istemek için sulh mahkemesine başvurma hakkının bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Mirasın paylaştırılması için ise birden fazla mirasçının olması söz konusudur.