anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Tazminat Avukatı


Tazminat avukatı, tazminat davalarında müvekkillerini temsil eden ve haklarını koruyan avukatlardır. Eşitler arasında meydana gelen borç ilişkileri tazminat avukatı tarafından incelenmektedir. Tazminat davalarının doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi ve davanın açılabilmesi için uygun hukuksal sebeplere dayandırılması gerekmektedir. Tazminat alabileceğiniz mahkemelerde Anıt Hukuk Bürosu danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

Tazminat_avukati
Tazminat avukati

 Tazminat Avukatı Görevleri

  1. Müvekkil ile danışma: Tazminat avukatları, müvekkilleriyle bir araya gelir, olayın detaylarını dinler ve potansiyel bir tazminat davası açma hakkında değerlendirme yapar.
  2. Delilleri toplama: Avukat, davanın güçlü bir temele dayanması için gerekli olan delilleri toplar ve analiz eder.
  3. Müzakere: Tazminat avukatları, karşı taraf veya sigorta şirketiyle müzakereler yaparak müvekkillerinin haklarını en iyi şekilde savunmaya çalışır.
  4. Dava hazırlığı: Eğer müzakereler sonuç vermezse, avukat dava için hazırlık yapar ve mahkemeye başvurur.
  5. Mahkeme temsili: Tazminat avukatı, duruşmalarda müvekkilini temsil eder ve yargıcın veya jürinin önünde davayı savunur.
  6. Uzmanlık alanlarına göre farklılık: Tazminat davaları farklı alanlarda ortaya çıkabilir ve avukatlar genellikle uzmanlık alanlarına göre çalışırlar. Örneğin, trafik kazaları konusunda uzmanlaşmış avukatlar, tıbbi hatalar davalarında uzmanlaşmış avukatlardan farklıdır.

 

Genel olarak dava ile ilgili olarak değerlendirmelerin yapılabilmesi için borçlar ve tazminat hukuku mevzuatına uygun olacak şekilde sürecin işlemesi gerekmektedir. Mevzuata uygun şekilde ilerleyen süreçler sayesinde mahkeme öncesinde ve mahkeme sonrasındaki süreçte doğru değerlendirmelerin yapılması mümkün olmaktadır. Belirli davalar dışında tarafların avukat tutma zorunluluğu olmamasına rağmen yaşanabilecek olan zararların önüne geçilmesi için sürecin avukat tarafından takip edilmesi büyük bir öneme sahiptir.

 Tazminat davaları oluşan bir borcun tazmini için açılmaktadır. Bu davanın ise tazminat avukatı tarafından sürdürüldüğünü söylemek mümkün olmaktadır. Borçların oluşmasındaki sebep ise sebepsiz mal edinmeden, haksız fiilden veya sözleşmeden kaynaklanabilmektedir.

Tazminat_avukati
Tazminat Avukatı

 Haksız Fiilden Doğan Tazminat Davaları Neleri Kapsamaktadır?

Trafik kazasından doğan maddi ve manevi tazminat davaları,

-Haksız icra takibinden doğan tazminat davası

-İş kazasından doğan maddi ve manevi tazminat davaları,

-Dolandırıcılıktan kaynaklanan tazminat davaları,

-Adam öldürmeden kaynaklı maddi ve manevi tazminatları,

-Adam yaralamadan kaynaklı maddi ve manevi tazminat davası

-Malpraktis davalarından kaynaklı maddi ve manevi tazminat davası haksız fiilden doğan tazminat davaları kapsamında değerlendirilmektedir.

hammer with us dollar

Sözleşmeden Doğan Tazminat Davaları Neleri Kapsamaktadır?

-Mal satım sözleşmesinden doğan alacak davaları,

-Avukatlık sözleşmesinden doğan alacak davası,

-Hizmet sözleşmesinden doğan alacak davaları sözleşmeden doğan tazminat davası kapsamında yer almaktadır.

İş Akdinden Doğan İşçilik Alacağı Davaları Neleri Kapsamaktadır?

-Kıdem tazminatı davası,

-İhbar tazminatı davası,

-İşçilere eşit davranma yükümlülüğü,

-Fazla mesai ücretlerini alma,

-İş kazalarından doğan maddi ve manevi tazminat alma davası,

-Aylık ücret alma,

-Yıllık ücretli izin hakkı,

-Ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil ücretlerini alma davası,

-Sigortalı çalıştırılma zorunluluğu ve benzeri durumları kapsamaktadır.

Tazminat_avukati
Tazminat avukati
Miras Sözleşmesinden Doğan Tazminat ve Tapu Tescil Davaları Neleri Kapsamaktadır?

-Terekenin tespiti davası,

-Veraset ilamı,

-Ortaklığın giderilmesi davası,

-Mirasçılık belgesinin iptali davası,

-Çekişmesiz yargı işlerinden doğan miras davaları,

-Vasiyetnamenin iptali davası,

-Miras sebebiyle istihkak davası,

-Tenkis davası,

-Mirastan mal kaçırma davaları,

-Denkleştirme davası miras sözleşmesinden doğan tazminat kapsamında değerlendirilmektedir.

Aynı zamanda sigorta sözleşmelerinden doğan davalar, araç değer kaybı davaları ve diğer sözleşme türlerinden doğan davalar da tazminat davası olarak görülmektedir.

 Sözleşmelerden Kaynaklanan Alacak ve Tazminat Davaları

 En az iki kişi arasında düzenlenmekte olan ve taraf olan kişilerin de hak ve yükümlülüklerinin yer aldığı imzalanan belge türleri sözleşmeler olarak bilinmektedir. Genel olarak sözleşmeler yazılı olarak hazırlansa bile her sözleşme yazılı olarak hazırlanmak zorunda değildir. Türk borçlar kanununun düzenlemelerine tabi olan sözleşmeler türüne göre farklı kanunlarla değerlendirilebilmektedir. En az iki tarafı bağlayan sözleşmeler belirli süreler için geçerliliğe sahiptir.

 Yapılan sözleşmeler taraflar arasında oluşturulmaktadır. Taraflar tarafından aykırılık durumunun oluşması durumunda ise zarara uğratan kişiden, zarar gören kişi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Tazminat davasının şartlarının oluşmasında ise sözleşmenin yükümlülüklerine eksik uymak ve hiç uymamak, sözleşmenin usulsüz bir şekilde sonlandırılması söz konusu olmaktadır.

 Sözleşmelerden kaynaklı alacakların ise mahkemelerde talep edilmesi halinde sözleşmeden doğan alacak davaları olarak işlem gördüğünü söylemek mümkün olmaktadır. Sözleşmeden kaynaklı alacak davalarında alacaklının davalıdan borcunu talep etmesi durumunda ahlaka ve sözleşmeye aykırı olması nedeniyle zarar gören kişinin zararını telafi etme amacına sahiptir.

 Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nedir?

 Hukuka aykırı bir işlem veya eylem nedeniyle malvarlığında eksilme meydana gelmesi durumunda maddi zararların giderilmesi için maddi tazminat davası açılabilmektedir. Yapılan eylem veya işlemler nedeniyle bireyin üzüntü yaşaması veya yıpranması durumunda ise ortaya çıkan manevi zararların giderilmesi için manevi tazminat davası açılabilmektedir. Maddi ve manevi tazminat davalarının birlikte açılabileceği gibi ayrı ayrı açılması da mümkün olabilmektedir. Ticari nitelik taşımayan tüm tazminat davaları birlikte açılabileceği gibi ayrı ayrı açılma imkanına da sahiptir. Tazminat miktarına bakılmaksızın tazminat davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılmaktadır.

 Devletin işlem ve eylemleri nedeniyle zarar gören kişilerin açtığı tazminat davaları ise tam yargı davası olarak bilinmektedir. Tam yargı davaları ise idare mahkemeleri veya vergi mahkemelerinde açılmaktadır.

 Maddi veya Manevi Tazminat Davası Hangi Nedenlerle Açılabilir?

 Herhangi bir nedenle kişinin uğradığı haksız bir maddi veya manevi zarar gidermek için tazminat davası açılabilmektedir. Genel olarak sözleşmeye aykırılık veya haksız fiil nedeniyle tazminat davaları açılabilmektedir. Ancak davaların farklı hukuki gerekçelere dayandırıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Tazminat davasının açılabilmesi için bir zarar söz konusu olmalıdır. Oluşan zarar kasıtlı veya kaza eseri meydana gelebilmektedir. Tazminat davaları;

-İş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları,

-Yazılı basın, sosyal medya veya görsel basın üzerinden kişilik haklarına saldırı yapılmasına istinaden manevi tazminat davası,

-Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,

-Telif haklarının ihlal edilmesi nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,

-Sözleşme ihlali nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,

-Boşanma davası ile birlikte açılan maddi ve manevi tazminat davaları,

-Suç işlenmesi nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davaları,

-Hatalı doktor uygulamalarından kaynaklanan tazminat davaları olarak ifade edilebilir.

Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek tazminat davaları hakkında danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açma Süresi ve Zamanaşımı

 Tazminat nedenine bağlı olarak tazminat davası açma süresi de değişmektedir. Tazminat davasının hangi hukuki nedene bağlı olarak açıldığı tazminat davası açma süresini etkilemektedir. Maddi ve manevi tazminat açma süresinde ise belirli ilkeler bulunmaktadır. Bir kaza veya kişinin bilerek zarara uğratılması durumunda tazminat davası açılmaktadır.

Gerçekleştirilen fiilin; iş yerinde gerçekleşen kaza ve trafikte gerçekleşen kaza gibi çeşitli nedenlerle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet vermesi nedeniyle suç teşkil etmesi durumunda ceza kanununda dava zamanaşımı süresi geçse bile ceza davasının devam ettiği süre boyunca tazminat davası açılabilir.

Tazminat hukuku davaları genel olarak bir kaza veya haksız fiilden kaynaklı olarak oluşmaktadır. Haksız fiil için zamanaşımı süresi 2 yıl olmaktadır. Failin sonradan öğrenilmesi halinde 10 yıldır.

Boşanma davalarından sonra da maddi veya manevi tazminat davası açılabilmektedir. Tazminat davası açma süresi ise boşanmanın kesinleşmesinin ardından 1 yıl olarak belirlenmiştir.

Sözleşme ihlalinden kaynaklanacak olan tazminat davalarında ise Borçlar Kanunu’na göre genel zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Trafik kazaları ise taksirle işlenen haksız fiiller olarak ifade edilebilir. Haksız fiiller için geçerli olan zamanaşımı süresi trafik kazaları için de geçerli olmaktadır. Trafik kazasının meydana gelmesi ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, fail sonradan öğrenilse bile 10 yıl içinde zamanaşımı süresi bulunmaktadır.

Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

 Tazminat davasına konu olabilecek her türlü fiil ve işleme maruz kalan kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Hukuka aykırı bir iş neticesiyle gerçekleştirilen fiilin bir kişinin ölümüne neden olması halinde ise ölenin yakınları da tazminat davası açabilmektedir. Ölüme bağlı olarak açılan maddi tazminat davaları ise destekten yoksun kalma tazminatı olarak bilinmektedir. Ölen kişinin ölümünden dolayı üzüntü hisseden birinci derece yakınlarının manevi tazminat açma hakları bulunmaktadır.

 Kişinin yaralanması durumunda ise yaralının yakınlarının maddi tazminat isteme hakları bulunmamaktadır. Yaralanma sonucunda kişide ağır bir bedensel zararın meydana gelmesi halinde ise yaralının yakınları da manevi tazminat talep edebilmektedir. Yaralının yakınlarının tazminat talebinde bulunabilmeleri için bir uzuv kaybının meydana gelmesi gerekmektedir. Maddi ve manevi tazminat davalarında Anıt Hukuk Bürosundan danışmanlık ve avukatlık desteği alabilirsiniz.

 Maddi ve Manevi Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?

 Maddi ve manevi tazminat davasının açılabilmesi için maddi zarar, yaralanma veya ölüme neden olan eylemlere maruz kalmak gerekmektedir. Tazminat davaları gerçek kişilere veya tüzel kişilere karşı açılabilmektedir. Haksız fiil gerçekleştirilmesi nedeniyle tazminat davasının açılması halinde ise haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı dava açılmaktadır. Bazı durumlarda ise haksız fiili gerçekleştiren kişinin yanında tazminat sorumluluğu bulunan başka kişiler de bulunabilmektedir. Bu durum ise borçlar hukukunda tehlike sorumluluğu olarak bilinmektedir.

 Doktor hatasından kaynaklanan bir hata nedeniyle açılacak olan tazminat davasında hatayı gerçekleştiren doktora, doktorun çalıştığı sağlık kuruluşuna veya hastaneye, Sağlık bakanlığına veya vakıf hastanesinde çalışması durumunda ilgili vakfa tazminat davası açılabilmektedir. Maddi ve manevi tazminat davaları ise Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılabilmektedir.