anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

           

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Vergi Avukatı

Vergi Avukatı, vergi hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukattır. Vergi hukuku, bireylerin ve şirketlerin vergi yükümlülüklerini düzenleyen yasal düzenlemeleri içeren bir hukuk dalıdır. Vergi avukatları, müvekkillerine vergi konularında danışmanlık yapar, vergi beyannamelerini hazırlar ve müvekkillerini vergi uyuşmazlıklarında temsil eder.

Vergi sisteminin ülkemizde karışık bir yapıya sahip olması nedeniyle önemli olan birçok konuda vergi idareleri arasında uygulama birliği bulunmamaktadır. Vergi yargılamalarının sonucunda ise mahkemelerde verilen kararlar farklı olmaktadır.

 Bu durum ise vergi mükellefleri arasında sorun oluşmasına yol açmaktadır. Vergi hukuku alanında uzmanlaşan ve mevzuat hakkında bilgi sahibi olan avukatların ise vergi avukatı olarak adlandırıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

 Vergi Avukatı Nedir?

 Vergi uygulamaları gerçekleştirilirken mükellefler arasında uygulama ve görüş farklılıklarının meydana gelmesi uyuşmazlıkların oluşmasına yol açmaktadır. Bu tür uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması ise tarafların yaklaşımına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

 Genel olarak ise yargı yolu veya uzlaşma yöntemi kullanılarak uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması mümkün olmaktadır. Gerçekleştirilen işlemlerin ise konusunda uzman olan kişiler tarafından yürütülmesiyle mükellefler açısından fazladan bir vergi yükü oluşmaması için oldukça önemli olduğu söylenebilir.

 Bu durum mükelleflerin vergi cezaları ile karşılaşmalarının da önüne geçmektedir. Vergi uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulması için vergi avukatı ile çalışılması kişilere büyük bir avantaj sağlamaktadır.

 Uzman bir vergi avukatı ile çalışılması durumunda meydana gelen ihtilafın çözüme kavuşturulması ve uyuşmazlık konularının incelenmesi için gerekli adımlar atılmaktadır. Vergi hukukuna ait olan idari çözüm yollarının ise; uzlaşma, pişmanlık ve cezalarda indirim olarak ifade edilebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Gerekli durumlarda yargı yoluna başvurulması için alanında uzman vergi avukatlarıyla görüşerek Anıt Hukuk Bürosundan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Vergi_Avukati
Vergi Avukatı

 Vergi Hukukuna İlişkin Verilen Danışmanlık Hizmetleri Nelerdir?

 Vergi avukatları ile vergi uyuşmazlıklarının çözümü için çeşitli danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Avukatlık bürosunda bulunan uzman avukatlarla iletişime geçerek vergi davaları için danışmanlık alabilirsiniz.

 Vergi dava dilekçeleri için savunma veya cevap dilekçelerinin hazırlanması,

 Yapılan vergi incelemeleri sonrasında düzenlenen raporların hukuki olarak değerlendirilmesi,

 Uzlaşma komisyonu için müracaatların hazırlanması,

 Vergi idarelerinde yapılacak olan pişmanlık, özelge, şikayet ve düzeltme gibi idari başvuruların hazırlanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde,

 Uzlaşma ve dava açma kararlarının değerlendirilmesinde danışmanlık hizmetlerinin verildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Vergi Avukatı

 Vergi Davası Türleri Nelerdir?

Vergi hukuku avukatları tarafından ilgilenilmekte olan vergi dava türlerinin çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti verdiğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Her türlü vergi ve ceza ihbarnamelerinin iptal davaları,

 Düzeltme ve şikayet başvuruları için tesis edilen ret işlemleri için açılacak olan karşı davalarda iptal davası olarak listelenmektedir.

 Ödeme emri için iptal davaları,

 İhtirazı kayıtla verilen beyannamelerin üzerine tahakkuk ettirilen ceza ve vergilerin iptal davaları,

 Haczin ve ihtiyati tahakkuk ile satışın iptal davası,

 Taşınmaz veya araç alım satım faaliyetleri nedeniyle vergi daireleri tarafından tesis edilen mükellefiyet ve kesilen cezaların iptal davaları,

 Özel esaslara alma ve özel esaslardan genel esaslara geçirilme işlemlerinde görülmesi gereken iptal davaları,

 Defter veya belgelerin incelenmesi ve ibraz edilmemesi nedeniyle katma değer vergisi tarhiyatlarına ilişkin iptal davaları,

 Sahte veya yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması iddiasıyla yapılan gelir ve kurumlar vergisinin iptal davaları,

 Sermaye ve şahıs şirketleri adına düzenlenmekte olan ödeme emirleri, satış ve haciz işlemlerinin iptali davası olarak ifade edilebilir.

 Vergi Ziyaı Cezası Nedir?

 Vergi usul kanununa göre 341. madde de yer alan yazılı hallerin meydana gelmesi durumunda, vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde, sorumlu ve mükellef hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında kesilen ceza vergi zıyaı cezası olarak bilinmektedir. Bir kişinin vergisini kayba uğratması durumunda söz konusu olmaktadır.

 Herhangi bir kayıp yaşanılmasının ardından verginin bir katı üzerinden belirtilen normal vade üzerinden ödeme yapılması durumu vergi zıyaı cezası olarak adlandırılmaktadır. Ceza için ihbarname gönderilmesi durumunda ise hemen ardından vergi zıyaı cezası süresi başlamaktadır.

 Vergi kaybı yaşayan kişilerin ise bu tutar üzerinden cezai bir işlem ödemekle sorumlu tutulduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Genel olarak ise vergi kaçakçılığı yapılmaması için bu durumun sıklıkla incelendiği ifade edilebilmektedir.

Vergi Avukatı

 Vergi Ziyaı Cezası Ödeme

 Bir vergi kaybı yaşayan kişinin kayıp üzerinden belirli bir kat ceza ödemesi durumu vergi zıyaı cezası olarak ifade edilmektedir. Normal vade süresinin ise cezayla ilişkili olduğu ifade edilebilir. Vergi cezasının düzenlenmesinin ardından ise kişiye ihbarname gönderildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

 Kişilerin ihbarnameyi almasının ardından ise belirtilen tarih aralığında cezayı ödemekle yükümlü olduğu ifade edilebilir. Üstelik kayıp yaşanan vergi miktarının üzerine gecikme faizi işlediğini söylemekte mümkün olmaktadır.

Vergi Avukatı
 Vergi Ziyaı Cezası Nasıl Hesaplanır?

 Kayıp yaşatılan vergi tutarı üzerinden vergi zıyaı cezası hesaplanmaktadır. Hesaplanan vergi tutarının katlanması sonucunda ise yeni tutarın belirlenmesi mümkün olmaktadır. Gönderilen ihbarname sonucunda cezanın ödeme tarihinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Cezanın zamanında yatırılmaması durumunda ise ceza üzerinden gecikme faizi uygulanacağını söylemek mümkün olmaktadır. Bu faiz ise her gün işleyeceği için ceza da artacaktır.

 Naylon Fatura Nedir?

 Gerçek bir hizmet veya mal alımı olmadığı halde varmış gibi gösterilmesi amacıyla düzenlenen faturalar naylon fatura olarak adlandırılmaktadır. Bu belgenin halk arasında ise sahte fatura olarak bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır.

 İlk olarak KDV uygulaması ile naylon fatura kullanımı başlamıştır. Sonrasında ise KDV iadesiyle daha yaygın bir hale gelmiştir. Vergi mevzuatında naylon fatura sahte fatura olarak işlem görmektedir.

 Bakanlık tarafından naylon fatura düzenlemesinin önüne geçmek için düzenlemeler yapılsa bile sorunun kökten çözülmesi mümkün olmamaktadır. Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak bilinen naylon fatura düzenlenmesi ve kullanılması vergi idaresinin engellenemeyen bir sorunu olarak gündemi meşgul etmektedir. Hem mükellefler arasında haksız rekabete yol açması hem de hazinenin vergi kaybına yol açması nedeniyle haksız rekabete yol açtığını söylemek mümkün olmaktadır.

 Naylon Fatura Nasıl Düzenlenir?

 Gerçek bir hizmet veya mal alımı olmaması halinde varmış gibi düzenlenmekte olan fatura naylon fatura olarak adlandırılmaktadır. Ortada herhangi bir hizmet veya mal teslimi olmaması halinde faturanın tanzim edilmesi halinde faturanın vergi mevzuatında sahte fatura olarak işlem gördüğünü söylemek mümkün olmaktadır.

 Bir hizmet veya malın teslimi söz konusu olmadığı halde bedelin düşük olarak fatura edilmesinde gerçeğe aykırı düzenleme kapsamında sahte fatura hükmüne sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

 Naylon Fatura Kullanımının Nedenleri

 Naylon fatura kullanımının yaygınlaşması özellikle KDV uygulaması ile başlamıştır. Hayali ihracatın yaygınlaştığı dönemlerde ise naylon fatura ticaretinin bir sektör haline dönüştüğünü söylemek mümkün olmaktadır.

 Genel olarak ise naylon fatura kullanım nedenlerine bakıldığı takdirde vergi iadesi almak veya daha az vergi ödemek gibi haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak bir niyetin olduğu görülmektedir.

 Bu durum için en uygun vergi sistemi de KDV uygulaması olarak bilinmektedir. Verilen vergilerin yüksek olması ve cezaların yetersiz olması da naylon fatura kullanımını daha yaygın bir hale getirmektedir.

 İhtiyacınız olan herhangi bir vergi davası ile ilgili olarak Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

 Vergi Kaçakçılığı Nedir?

 Vergi yasalarının ihlal edilmesiyle vergi ödemelerinden kaçınılması veya eksik beyan verilmesi işlemi vergi kaçakçılığı olarak bilinmektedir. Vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve vergi beyannamelerinde yanıltıcı bilgi sunan kişiler tarafından vergi kaçakçılığı gerçekleştirildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Mükellefin ödemesi gereken vergiyi daha az tahakkuk ettirmesi, hiç tahakkuk ettirmemesi veya verginin ödenmemesi durumunda vergi kaçakçılığı adı verilmektedir.

 Vergi kaçakçılık usulleri farklı şekillerde olabilmektedir. Bu nedenle vergi kaçakçılığının kesin bir tanımı bulunmamaktadır. Üstelik vergi kaçakçılığı sonucunda ise vergi kaybının oluşması halinde vergi ziyaı ile ilgili olarak inceleme raporunun düzenlenmesi, vergi suçu raporunun düzenlenmesi ve ardından Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi gerekmektedir.

 Vergi kaçakçılığının sonucunda vergi ziyaına neden olunmaktadır. Bu durum ise devlette vergi ve gelir kaybına yol açmaktadır. Aynı zamanda ise vergi kaçakçılığı vergi ziyaına neden olması nedeniyle vergi kaçakçılığı suçunu oluşturmaktadır.

 Vergi kaçakçılığıyla ilgili olarak gerekli hukuki destek alınması için Anıt Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. Her türlü vergi davasıyla ilgili olarak süreçlerinizin doğru bir şekilde işlemesi için alanında uzman ve başarılı avukat kadrosundan destek almayı tercih edebilirsiniz.

 Vergi Kaçakçılığı Suçu

 Evrak ve kayıtlarda, muhasebe ve hesap hilelerinin yapılmasıyla meydana gelen vergi suçlarından birisi de vergi kaçakçılığı suçu olarak bilinmektedir. Vergi kaçakçılığı suçunun kovuşturma ve soruşturma yapılması Ceza Muhakemesi Kanununda yer alan genel hükümlerin uygulanmasıyla yapılmaktadır. Uygulamada ise en fazla rastlanılmakta olan suç tipinin sahte fatura düzenlenmesi ve kullanılması suçu olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

 Vergi kaçakçılığı suçlarında ise şüpheli ve suçun mağduru olan kişinin arabulucu aracılığıyla iletişim kurması ve anlaşması mümkün olabilmektedir. Şikayete tabi suçlar arasında yer almadığı takdirde herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır.