anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Genel Hukuk   /  Ortaklığın Giderilmesi İzale-i Şüyu Davası TMK 700.
Ortaklıgin Giderilmesi

Ortaklığın Giderilmesi İzale-i Şüyu Davası TMK 700.

Ortaklığın giderilmesi, çok daha eski bir tabir ile izale-i şüyu davası; en çok açılan Türk hukuku davaları arasında yer almaktadır. Genel olarak bu dava türünde davacı ve de davalı olan tarafların çok fazla sayıda olması sebebi ile ülkemizde çoğu kişinin bu davalarda taraf olarak yer alması ihtimal dahilinde olmaktadır.

 Genelde miras sebebi ile çok daha fazla karşımıza çıkan ve ortaklığın giderilmesi davalarında amaç, başkaları ile birlikte aynı malın üzerinde hak sahibi olmak gibi durumlarda bu durumun sonlandırılıp, sonrasında da yapılan mal paylaşımının sonuçlarında kişisel anlamda mülkiyet hakkının elde edilmesidir.

 Bu kapsamda, birlikte mülkiyetin, bireysel mülkiyete dönüştürülmesi konusu da malın aynen açıkçası bölünüp, paylaşılması yöntemi ile olabileceği gibi, bunun yanında malın satılarak, satış bedelinin paylaşılması yöntemi ile de mümkün olmaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi İzale-i Şuyu

 Genel olarak çok sık karşılaşılan bu dava çeşitleri olmasına rağmen, davalardaki yargılama usullerinin inceliklerinin çok iyi bir şekilde bilinmemesi ve davada istenebilecek olan paylaşım türleri ile ilgili bilgi sahibi olunmaması dava süreçlerine hem zaman hem de hak kayıplarına sebep olmaktadır.

 Bu konuda bahsi geçen nedenlere bağlı olarak da izale-i şüyu davası Yargıtay’ın karar mekanizmaları kapsamında inceleyip bu şekilde fayda sağlamak gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi
Ortaklığın Giderilmesi

 Ortaklığın Giderilmesi Davası

 Paylı olarak ya da elbirliği mülkiyeti biçiminde üzerinde ortak bir mülkiyet bulunan taşınır veya da taşınmaz bir malın üzerinde ortak mülkiyetin sonlandırılıp, bunun yerine malın üzerinde pay sahibi olan kişilerin paylaşma neticesinde haklarını elde etmeleri için açılan bir davadır. Paylı mülkiyet ve de elbirliği mülkiyeti; genel olarak Türkiye hukuk sisteminde bir mala çok sayıda kişinin ortak bir şekilde sahip olmaları şeklinde tanımlanan toplu mülkiyet türü olmaktadır.

 Ortaklığın Giderilmesi Davasında Süreç

 Bir ya da daha fazla paydaşın sahip oldukları taşınmazları geçerli bir şekilde paylaşma istemeleri sonucunda paylaşma borcu doğduğu zaman, bu durum da rıza en yapılır ise bir sorun yoktur. Taraflar paylaşım işlemlerini taşınmaz olan eşyayı bölümlere ayırıp ya da satarak, bu malın bedelini bölüşüp, bu şekilde işlemler yapabilirler.

 Eğer bu konuda bir kişi veya birden çok daha fazla paydaş paylaşmaya uyum sağlamaz ise de bu paylaşmanın mahkeme tarafından yapılması için, paylaşma durumunu isteyen taraf bu durumda dava sürecini başlatabilir. Bu duruma da ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şüyu davası denilmektedir. Bu davada temel amaç ortakların arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların ya da uyuşmazlıkların mahkeme yöntemi ile çözülmesidir.

 İzale-i Şüyu Davası

 Genel olarak, paylı mülkiyet, paylaşma isteme hakkı gereğince gerek anlaşmayla gerekse ortaklığın giderilmesi davası yöntemi sona erdirecek olsa da kimi durumlarda bu haklar sınırlandırılır. Ortaklığın giderilmesi veya izale-i şüyu davasında genel harçlar gayrimenkulün değerlerine bağlı olarak belirlenmektedir.

 Diğer bir ifade ile de gayrimenkulün değerleri ne kadar yüksek olursa dava masrafı bir o kadar yüksek olur. Genel kapsamda 100.000₺ bir gayrimenkul için açılabilecek olan davada da dava masrafları tahmini olarak, 3.500₺ civarında olmaktadır.

 İzale-i Şüyu Davası Paylaşım

 Türk Medeni Kanununun 699-1. maddesi gereğince taraflar paylaşma malını taksim ederek, bölüşme suretiyle yapabilirler. Ya da bir malı satarak, bu malın bedelini de paylaşabilir. Bu kapsamda mal, 3.kişiye veya ortak olan birine de satılabilir.

 Böyle bir şekilde yapılmış olan paylaşım da paylaşım sözleşmesi ile yapıldığı için, sözleşmenin geçerliliği de malın taşınır veya taşınmaz oluşuna bağlı olarak değişmektedir. Bu konuya taşınmaz mallar olarak bakıldığı zaman da resmi olarak yapılmayan sözleşmeler de kesin hükümsüzdür.

 Türk Medenin Kanunu 700. maddesi gereğince; paydaşlardan birisinin payının üzerinde bir intifa hakkı kurulmuş olması halinde de başka paydaşlardan olan birinin de böyle bir konunun kendilerine tebliğ edilmesi sonucunda 3 ay gibi bir sürede ortaklığın giderilmesi gibi bir talepte bulunursa, böyle bir durumda da üzerinde intifa hakkı tesis edilmiş olan pay intifa hakkı kapsamından ari bir şekilde paylaştırılır.

 Aynı zamandan izale-i şüyu davası 3 aylık bir süreçte açılmaz ise sonrasında da pay intifa hakkı ile paylaştırılmaktadır.

 İzale-i Şüyu Davasında Hukuki Destek

 İzale-i şüyu davası diğer bir adı ile ortaklığın giderilmesi davası bir taşınmazın ortakların arasında aynen taksim veya satışının tüm miktarının bölüşme suretiyle paylı mülkiyetten çıkarılmasına olanak vermektedir.

 Ortaklığın giderilmesi davası payların bölüştürülmesi açısından başvurulacak olan dava türü olarak çok sık başvurulan bir davadır. Uzman bir avukattan, miras hukuku gereğince profesyonel bir şekilde destek alınması hak sahipleri bakımından çok daha karlı olacaktır.

Post a Comment