anithukuk
Anıt Hukuk
Quick Contact

Çalışma  Saatlerimiz / Pazartesi – Cumartesi / 08:00 – 18:00

Bize Ulaşın:  +90 532 692 49 52

Anit_Hukuk
  /  Şirket Avukatı ve Ticaret Avukatı


Şirket avukatı, bir şirketin yasal işlerinden sorumlu olan avukattır. Bu avukatlar, genellikle şirket içinde çalışırlar ve şirketin yasal meselelerini yönetirler. Büyük şirketlerde, genellikle hukuk departmanında tam zamanlı olarak istihdam edilirken, küçük şirketlerde harici avukat olarak çalışabilirler

Ticari alanda yapılan ve yapılacak olan her türlü iş ve işlem ticaret hukuku kuralları gereğince yapılmaktadır. Şirketler ile ilgili tüm iş ve işlemler ticaret hukuku kurallarınca yapılmaktadır. Özel hukuk hükümlerinden olan ticaret hukukunda her türlü şirketin kuruluş ve yönetimi, ticari anlaşmalar, alacak ve borçlar ile ilgili kanuni hükümlülükler ile kooperatif gibi kuruluşların kuruluş ve yönetimi belirlenmektedir.

 Ticaret hukuku özel hukuk alanında yer alan bir hukuk dalıdır. Bu alanda uygulanması gereken kuralları takip etmek ve doğru adımlar atmak için alanında uzman hukukçular ve avukatlardan yardım almak gerekmektedir. Şirketlerin kuruluş aşamalarından başlamak üzere ticari işlemleri, ortaklık yapısı ve daha birçok farklı işlem hukuk kuralları çerçevesinde yerine getirilmektedir.

 Ticaret hukuku avukatları bu alanda şirketlerin kuruluş ve ortaklık yapılarından başlamak üzere diğer şirketler ile olan ilişkilerine, çalışanları ile olan ilişkilerine müşterileri ile olan ilişkilerine bakmaktadır.

 Bu alanda deneyimli olan avukatlar her türlü ticaret hukuku işlemine karşın gereken bilgi ve tecrübeye sahiptir. Anıt hukuk danışmanlık ticaret hukukunda uzman kadrosu ile şirketlerin, ticari işletmelerin ve kooperatiflerin ticari alandaki hukuksal işlemlerini takip etmektedir.

sirket_avukati
sirket avukati

 Şirket Avukatı Şirket Kuruluş İşlemlerinde Rolü

 Şirketlerin kuruluş işlemlerinde şirket türlerine göre farklı sistemler uygulanmaktadır. Tüzel kişiliklere sahip olacak olan şirketlerin işlemlerinde şirket avukatı tarafından hazırlanan kuruluş evrakları ilgili kamu kurumlarına sunularak kuruluş işlemlerini başlatmaktadır. Şirket avukatı kurulacak olan şirket ile ilgili ortaklık yapısını ve faaliyet alanlarını kuruluş beyannamesinde belirtmektedir.

 Şirketler kuruluş ve yönetim şekillerine göre farklı türleri bulunmaktadır. Şirket avukatı işte tamda bu alanda şirketin türüne göre uygulanması gereken hukuk kurallarını takip ederek tüm iş ve işlemlerini şirket adına yürütmektedir.

 Şirket avukatı olarak yapılması gerekenler basit birer evraklar bütünü gibi algılansa da oldukça fazla deneyim ve bilgi birikimi gerektirmektedir. Anıt hukuk bu alanda deneyimli şirket avukatı kadrosu ile şirketlerin kuruluş süreçlerinde gereken her türlü yapılması gerekeni büyük bir deneyim ile yapmaktadır.

 Şirket Avukatları Hangi Hizmetleri Yerine Getirmektedir?

 Şirket avukatları çalışmış oldukları şirketlerden gelen taleplere göre farklı iş ve işlemlerde şirkete yardımcı olmaktadır. Özellikle şirketi ilgilendiren davalarda şirketin savunulması ve gerekli hukuki işlemlerin takip edilmesi avukatların görevidir.

 Şirketlerin türlerine göre farklı hukuki işlemler ile karşılaşılsa da genel olarak şirket avukatlarının belli başlı görevleri bulunmaktadır. Şirket avukatlarının genel olarak yaptığı işlemler;

 Şirketin kuruluş işlemleri için sunulacak esas sözleşmenin hazırlanması,

 Şirketin kuruluşu için gerekli makamlarca yapılması gereken tescil işleminin yapılması ve şirket kuruluşunun ilan sürecinin başlatılması,

 Herhangi bir nedenden dolayı şirketin ana esas sözleşmesinin değiştirilmesi,

 Şirketler arası haksız rekabetten dolayı oluşabilecek ihtilafların çözüme kavuşturulması,

 Şirketin çalışan personeline karşı haklarının savunulması,

 Şirket alacaklarının tahsil edilmesi ile ilgili süreçlerin takip edilmesi,

 Şirketin diğer şirketler, şahıslar ya da kurumlara karşı hukuki ilişkilerinin ve çıkarlarının savunulması,

 Ortaklı şirketlerin ortaklar arasındaki iletişimlerinin hukuk kurallarına göre yürütülmesini sağlamak,

 Şirkete gelen tebligatların takip edilmesi ve gereken süreçlerin yürütülmesi,

 Şirket faydasına olacak ihtarnamelerin gönderilmesi ve ileriki süreçlerinin takip edilmesi,

 gibi iş ve işlemler şirket avukatı tarafından yerine getirilmektedir.

 Şirketlerin Kuruluş Şekillerine Göre Türleri

 Şirketler kuruluş şekillerine ve ortaklık yapılarına göre farklı türlerde bulunmaktadır. Şirketlerin kuruluşlarındaki ortaklık yapılarına göre kuruluşlarında ve yönetimlerinde uygulanması gereken hukuki süreçler farklı olmaktadır. Şirketlerin kuruluşlarında en az ve en fazla ne kadar ortağa sahip olacağı ve ortaklık yapılarının nasıl olacağı gibi iş ve işlemler hukuk normları ile belirlenmektedir.

 Şirketler öncelikle Adi şirketler ve ticari şirketler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Adi şirketler tek bir kişi tarafından vergi levhasına sahip olmak sureti ile kurulan şirketlerdir. Bu şirketlerin kuruluş aşamasında iki ya da daha fazla kişi emek ve sermayelerini birleştirmek için adi ortaklık sözleşmesi ile şirketin kuruluşlarını başlatmaktadır. Bu şirketlerin bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır.

 Ticari şirketlerde ise tüzel bir kişiliğin oluşturulması için gereken süreç uygulanmakta ve ticari ilişki için tüzel bir kişilik oluşturulmaktadır. Bunun haricinde şahıs ve sermaye şirketi ayrımı bulunmaktadır.

 Şahıs şirketlerinde sermaye dağılımı ve sermaye gücü bulunmadan gerçek kişiler tarafından bir işletme kurulmaktadır. Sermayenin belirlendiği şirket yapılarında ise ortakların iş için oluşturdukları sermaye ile şirketin taşıması gereken özellikler belirlenmektedir.

 Ortaklık yapılarına göre şirketler Anonim şirket, Limited Şirket, kolektif Şirket, Komandit şirket ve kooperatifler olarak ayrılmaktadır. Anonim şirketler en az bir ortak ile kuruluşu gerçekleştirilen şirketlerdir. Limited Şirketler ise en az bir en fazla elli ortak ile kurulan şirketlerdir.

 Kolektif şirketler an az iki ortak ile kurulurken Komandite şirketler birisi komanditer diğeri ise komandite olmak üzere iki ortak ile kurulmaktadır. Kooperatifler hukuku için ise en az yedi ortak ile kooperatif kuruluşu gerçekleştirilmektedir.

 Ticari Alacakların Takibi

 Şirketler kendileri gibi şirket yapılanması olan tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları ile ve gerçek kişiler ile ticari ilişkilerde bulunmaktadır. Yapılan bu işlemlerde sözleşmeler ile ticari ilişkiler şekillenmektedir.

 Yapılan sözleşmeler sonucunda sözleşmeye taraf olan her iki tarafta ticari alacak ve borçlarını bu sözleşmeler ile belirlemektedir. Yapılan bu ticari ilişkilere ait sözleşmelerden doğan haklar şirket avukatları tarafından yürütülmektedir.

 Sözleşmeden doğan haklar çerçevesinde ticari alacak ile ilgili tüm iş ve işlemler ticaret hukuku kurallarında yürütülmektedir. Ticari alacak ile ilgili davalar ticaret mahkemelerince yürütülmektedir.

 Bu kurallar çerçevesinde yapılacak işlemler hukuk kurallarınca yürütülmektedir. Şirket avukatları ticari alacak sözleşmelerinden doğan hakları şirket lehine kullanarak gerekli işlemleri yapmaktadır.

 Anıt hukuk danışmanlık olarak şirketlerin ticaret hukuku çerçevesinde doğacak olan tüm ticari alacak ve icra iflas gibi dava ve işlemlerin yürütülmesini sağlamaktadır. Kooperatifler hukuku, şirketler hukuku ve diğer ticari hukuk kurallarından doğan tüm ticari alacak işlemleri hukuksal işlemler üzerinden yürütülmektedir.

 Ticari Borçlar İle İlgili İşlemler

 Ticari işlemler ile ilgili yapılan sözleşmelerden kaynaklı alacaklar olabileceği gibi ticari borçlarda bu hukuk kuralları gereğince yürütülmektedir. Şirket avukatları sözleşmelerden kaynaklı alacak ve hakları takip edecekleri gibi ticari borçları da ilgili hukuk kuralları gereğince yerine getirmektedir. Ticari borçların ödenmesi, ertelenmesi ve taksitlendirilmesi ile oluşacak olan borçlara karşı itiraz edilmesi gibi işlemler şirket avukatlarınca şirket lehine olacak şekilde yürütülmektedir.

 Ticaret hukuku içerisinde şirketler hukuku borçlar hukuku, icra iflas hukuku ve kooperatifler hukuku gibi birçok farklı alan bulunmaktadır. Anıt hukuk tüm ticari iş ve işlemler ile ilgili deneyimli ekibi ile sizlerin ve şirketlerinizin haklarını korumak için gerekli tüm işlemleri yürütmektedir.

 İcra İflas İşlemleri

 Ticari iş ve işlemlerde borçların ödenememesi ya da alacakların ödenemeyerek şirketin borçlarını ödemeyecek duruma gelmesi durumunda icra iflas hukuku kuralları uygulanmaktadır. Bu kuralların uygulanmasında şirket avukatları sözleşmelerden doğan haklar çerçevesinde şirket lehine en uygun pozisyonları belirleyerek işlemleri yürütmektedir.

 Şirketlerin ya da gerçek kişilerin alacaklarını alamamaları durumunda icra iflas işlemleri çerçevesinde icra işlemleri başlatılmaktadır. Borçların ödenemeyecek durumda olmasında ise iflas talebi yapılmaktadır. Şirket avukatı tarafından yapılacak iflas talebi ile şirket borçlarını yapılandırma konusunda ya da ödememe konusunda iflas talebinde bulunabilmektedir.

 Anıt hukuk deneyimli hukuk adamlarından oluşan ekibi ile icra iflas işlemlerinde şirketinizin lehine en iyi sonuçları alacak işlemlere adım atmaktadır. Bu sayede şirketinizin her türlü zorlu durumdan en iyi şekilde sıyrılması sağlanmaktadır.

ticaretr_avukati
ticaretr avukatı

 Kooperatifler Hukuku

 Aynı iş ve işlemleri yapan en az yedi ortağın bir araya gelmesi ile kooperatifler kurulabilmektedir. kooperatifler genel olarak bir meslek grubunun yada üretim ağının desteklenmesi için oluşturulmaktadır. Kooperatifler hukuku içerisinde şirketlerin kuruluş süreci ile birlikte kooperatif yapılanmalarının sorumlulukları ve yürüteceği işlemler belirlenmektedir. Kooperatif yapılanmaları kendilerine has özel yapılanmalarına ve desteklere sahip olmaktadır.

 Kooperatifler hukuku ile kooperatiflerin devlete ve diğer kurumlara karşı olan sorumlulukları ile ortakların bir birlerine karşı olan sorumlulukları ve gelir gider dağılımları belirlenmektedir. Tüm bu işlemlerin ve hakların yürütülmesi ise ticari avukatlar aracılığı ile yapılmaktadır.

 Ticaret, Şirket ve Kooperatif Avukatı Ücretleri

 Anıt hukuk danışmanlık deneyimli ve alanında uzman avukat ekibi ile ticaret, şirket ve kooperatif avukatı olarak hizmet vermektedir. Yapılan işlemlerin ücretleri şirketlerin yürütmek istediği iş ve işlemler ışığında belirlenmektedir. Şirket çıkarlarının ve haklarının korunması çerçevesinde anıt hukuk en uygun maliyetler ile sizlere bu hizmeti vermektedir.

 Avukatlık ücretlerinde yapılacak olan işlemlere karşı ödenmesi gereken resmi harçlara göre maliyetler değişebilmektedir. Tüm iş ve işlemler çerçevesinde şirketinizin lehine kararlar almak için anıt hukuk sizlerin her zaman yardımcısı olmaktadır.